vergrootglas
Vacatures voor Schade Specialisten
André Heijs

Een dag met de Letselschade-Expert: Laveren tussen uitersten

Interview met André Heijs - senior letselschade-expert bij EMN Mens

Twee huisbezoeken, twee totaal verschillende dossiers. EMNews volgt de werkdag van André Heijs, senior letselschade-expert bij EMN Mens. Hoe kom je tot een passende oplossing als het leed groot en de belangen immer tegenstrijdig lijken te zijn? “Dan komt het aan op mensenkennis, behendigheid en creativiteit.” Een verslag van een indrukwekkende dag.

Onduidelijkheid troef
André Heijs vertrekt naar zijn eerste afspraak: een kraanmachinist met letsel aan zijn voet, opgelopen bij een verkeersongeval, nu zo’n anderhalf jaar geleden. De man geeft aan dat hij tijdens zijn herstel ontslagen is. Omdat hij geen ontslagvergoeding kreeg en niet meer aan een baan is gekomen vanwege zijn letsel, heeft hij nu een inkomensprobleem. André pakt het dossier van anderhalf jaar geleden er nog eens bij. Toen leek werken minder problematisch en zijn werkgever had in die tijd aangegeven de man juist graag terug te willen hebben. Als er nu sprake zou zijn van gedwongen ontslag, waarom is er dan geen ontslagvergoeding toegekend? Voor André klinkt dit niet consistent. Wat hij ook vraagt, hij komt er niet achter wat er precies gaande is. Als doorgewinterde letselschade-expert, wil André eerst opheldering voordat hij zijn opdrachtgever vraagt om uitbetaling. Afwachten dus.

Een groot verlies kun je niet ‘afwikkelen’
Na de lunch reist André af naar een echtpaar dat hun 17-jarige dochter heeft verloren bij een ernstig verkeersongeval. Het leed van deze mensen is onbeschrijflijk groot. Naast de rouw om hun kind, kregen de ouders ook nog eens te maken met de nodige tegenslagen: vervolging van de dader dreigde te mislukken door fouten bij de politie, de zaak liep vertraging op door ziekte van de officier van justitie en de dader heeft sinds het ongeluk niets van zich laten horen. André treedt op als ‘vertegenwoordiger van de dader’. Dat is hier geen gemakkelijke rol. Samen met de advocaat komt hij de financiële gevolgen bespreken van het overlijden van hun dochter. Maar dit gaat niet over geld. Het gaat over een diepe pijn: het verlies van je kind. Hoe vertaal je deze emotie naar een financiële afwikkeling? Het is haast ondoenlijk. Na 2,5 uur praten komen ze voorzichtig toe aan de zakelijke aspecten, zoals de kosten van de uitvaart en de shockschade van de ouders, die hun dochter na de aanrijding hebben zien liggen op straat. André weet als geen ander dat de belangen van de partijen aan tafel uiteenlopen. Toch is het compromis niet ver weg: ze hebben er slechts een half uur voor nodig. Van mens tot mens.

Man met een missie
André Heijs blikt terug op deze werkdag. “Ik ben pas tevreden als alle betrokkenen het gevoel hebben dat een zaak goed is opgelost, zoals bij de ouders van het overleden meisje. Dat heeft niet per se met grote sommen geld te maken. Belangrijker is het om in te spelen op datgene waar het slachtoffer behoefte aan heeft: meedenken over een medische behandeling, voorzieningen aanreiken die het leven van slachtoffer gemakkelijker maken, iemand een duwtje in de rug geven om zijn of haar leven weer op te pakken. Ik ben dagelijks bezig om medische en juridische zaken aan te laten sluiten op de emoties van een slachtoffer. In de praktijk betekent dat dat het werk naast gedegen kennis van allerlei aspecten van juridische en financiële aard ook veel mensenkennis, inlevingsvermogen en creativiteit vraagt. Daarbij wil ik het letselschadeproces graag oprecht, begrijpelijk en acceptabel maken. Om dit voor elkaar te krijgen moet je stevig in je schoenen staan. Je moet de regie kunnen pakken in een gesprek en pragmatisch kunnen zijn. En soms moet je het lef hebben om regels en standpunten los te laten om zo tot de beste oplossing te komen. Een oplossing waar iedereen tevreden over is, ondanks de immer conflicterende belangen.”

De blik op de toekomst
“Het letselschadevak verandert voortdurend door nieuwe medische, juridische en maatschappelijke inzichten. Dat maakt het vak aantrekkelijk; je bent nooit uitgeleerd. Zelf zou ik er een voorstander van zijn dat we slachtoffers die daar behoefte aan hebben nog veel meer gaan helpen in de praktische zin, echt gaan ontzorgen. Bijvoorbeeld door ze hulp in natura te bieden: stuur een paar keer per jaar een hovenier of klusjesman langs bij mensen die als gevolg van letsel hun tuin en/of huis zelf niet meer kunnen onderhouden. Of bied slachtoffers die geen toekomst meer zien een herstelcoachingstraject aan waardoor ze hun leven weer op kunnen pakken. Of help mensen aan aangepast werk. Dát is maatschappelijk verantwoord omgaan met letselschade.”

Lees hier meer over de vacature Expert Letselschade

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 15-12-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Schadecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp