Vacatures voor Schade Specialisten
Olaf Sleijpen

Verzekeraars moeten goed inspelen op veranderingen

Interview met Olaf Sleijpen - DNB-divisiedirecteur Toezicht Verzekeraars.

“Er zijn veel uitdagingen op de korte en lange termijn.” Een kennismakingsgesprek met Olaf Sleijpen, DNB-divisiedirecteur Toezicht Verzekeraars.

In oktober ben je overgestapt van Toezicht Beleid naar Toezicht Verzekeraars. Waarom?
“De directie heeft mij gevraagd voor deze functie nadat Thijs van Woerden overstapte naar het toezicht op Europese banken. Voor mij biedt dit een mooie nieuwe uitdaging. De verzekeringssector vind ik interessant. Daar was ik vanuit Toezicht Beleid al veel mee bezig. Zo ben ik al langer lid van de Board of Supervisors en Management Board van EIOPA. Daarnaast vind ik het leuk om weer terug te gaan naar het uitvoerend toezicht; eerder was ik divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen. Voordeel is dat je heel concreet de resultaten van je activiteiten ziet.”

Wat zijn de grote thema’s?
“Er liggen veel uitdagingen. Verzekeraars moeten goed inspelen op veranderingen: de economische omgeving, nieuwe risico’s en nieuwe klantbehoeften. Naast risico’s zijn er ook kansen. Denk aan verzekeringen tegen klimaatrisico’s of cyberrisico’s. Levensverzekeraars moeten nieuwe wegen zoeken. Tegelijkertijd is er een sterke concurrentie en is de markt verzadigd. Voeg daarbij de technologische ontwikkelingen, en de komst van mogelijk nieuwe partijen die voordelig innovatieve diensten kunnen bieden.”

Prioriteiten voor 2019?
“Verzekeraars staan zelf aan het roer, ook in het veranderingsproces. Voor ons als externe toezichthouder is het de uitdaging om er voor te zorgen dat dit proces op ordelijke manier verloopt zonder al te veel verstoringen. Daarbij blijven we de financiële soliditeit van verzekeraars bewaken. Ze moeten voldoende buffers hebben om te kunnen vernieuwen en om stoten als gevolg van de vele onzekerheden op te vangen. In dit verband is ook de komst van de nieuwe wet op herstel en afwikkeling van verzekeraars belangrijk. Ander thema is duurzaamheid. We kijken naar de risico’s en kansen van de klimaatverandering, aan de kant van de beleggingen en de verplichtingen.”

Andere punten?
“Heel belangrijk is de digitalisering: binnen de sector én binnen het toezicht door DNB. Kernpunten van onze ambitie zijn de ontwikkeling van nieuwe, zelflerende tools voor toezichthouders om risico’s te signaleren en mitigeren. Ook werken we aan de digitalisering van toezichtprocessen. Dit moet het toezicht niet alleen beter maken, maar ook bijdragen aan lagere toezichtkosten. Daarnaast blijven we de dialoog opzoeken met de sector. Wij zijn en blijven natuurlijk de toezichthouder, maar willen wel naar elkaar luisteren en openstaan voor andere opvattingen.”

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 30-1-2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Schadecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956