De impact van inflatie op verzekeraars - en hoe actuariële modellen moeten veranderen.
Bron: KPMG -
02 februari 2023
De druk door inflatie is het afgelopen jaar sterk toegenomen, aanvankelijk door supplychain-problemen na de pandemie, daarna door de enorme prijsstijgingen van energie als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Voor een vergelijkbaar inflatieniveau moeten we ruim veertig jaar terug in de tijd: de Nederlandse consumentenprijsindex bedroeg in 1975 10,2%, terwijl in de VS en het VK in 1981 de inflatie hetzelfde niveau had als vandaag de dag. De Eurozone heeft nooit eerder te maken gehad met een jaarlijkse inflatie boven 5%. Actuarissen in Europa moeten opeens rekening houden met expliciete inflatie-aannames als onderdeel van hun modellen – en hoe dat doorwerkt in de benodigde prudentie.

Nu Europa zich geconfronteerd ziet met een nooit eerder voorgekomen energiecrisis, met groeiende onzekerheid over de beschikbaarheid van gas deze en volgende winter, heeft dit een enorm effect op de inflatie. KPMG's Global Economic Outlook[1] stelt dat de jaarlijkse inflatie, voor de Eurozone naar verwachting 8,3% zal bedragen in 2022 en 6,7% in 2023, waarbij voor het VK naar verwachting 8,9% respectievelijk 5,6% wordt verwacht.
Nederland zal naar verwachting niet veel lager uitkomen dan de gemiddelden voor de Eurozone. De afhankelijkheid van Nederland van geïmporteerde energie is onverminderd hoog, en Nederland is voor een belangrijk deel van de economie afhankelijk van de rest van de Eurozone. De verwachting van DNB voor 2023 is dat de inflatie voor Nederland uitkomt op 4,9%. De kerninflatie is de inflatie geschoond voor de invloed van energie, voedingsmiddelen, alcoholhoudende dranken en tabak. Ook deze inflatie is bijzonder hoog zoals in de kaart hieronder wordt getoond.
Ga naar het volledige artikel op KPMG >>
Wil je dit nieuwsbericht verder delen?