Bemiddelen is beter dan procederen

Bemiddelen is beter dan procederen

Marloes van Rens is jurist bij Stichting Achmea Rechtsbijstand: Er zitten altijd twee kanten aan een zaak en het is de kunst om hier wederzijds begrip voor te krijgen. Dat levert openingen op om er samen uit te komen. En dat is altijd beter dan dat de rechter er een oordeel over moet vormen

“Er zitten altijd twee kanten aan een zaak en het is de kunst om hier wederzijds begrip voor te krijgen. Dat levert openingen op om er samen uit te komen. En dat is altijd beter dan dat de rechter er een oordeel over moet vormen.”

Marloes van Rens is jurist bij Stichting Achmea Rechtsbijstand en sinds een aantal jaren jurist binnen het team Burenrecht. “Bemiddelen is beter dan procederen. Ik zit dan ook veel aan de telefoon om uit te vogelen wat er nu echt speelt. Ruzie over een schutting, overhangende tak of verbouwingen staan vaak niet op zichzelf. Het is vaak het resultaat van andere ergernissen zoals lawaaiige kinderen, blaffende honden of dat ze niet zijn uitgenodigd op een feestje. Voordat je juridisch in de pen klimt is het goed om dat te doorgronden en ingangen te vinden voor overleg. Er samen uitkomen is altijd beter dan de gang naar de rechter.

Komt er wel een rechter aan te pas, dan vindt regelmatig een 'descente' plaats. Ter plaatse komt de rechter dan een oordeel vormen. En ik heb wel meegemaakt dat we in een zaak juridisch heel sterk stonden, maar we wel in het ongelijk werden gesteld omdat rechter medelijden kreeg met de tegenpartij omdat ze anders afscheid moesten nemen van al die schattige zwijntjes. Gelukkig is die zaak uiteindelijk toch nog in der minne geschikt doordat we als Achmea mee hebben betaald aan de oplossing.”

Marloes is na het behalen van de Bachelor Rechten aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys als Juridisch Adviseur Bestuursrecht bij Achmea aan de slag gegaan. Naast deze baan behaalde ze haar Master Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Tilburg. “Dat is een van de grote voordelen van werken bij een organisatie als Achmea. We krijgen hier alle ruimte om onszelf verder te ontwikkelen. Qua studie uiteraard, maar ook in het opzoeken van nieuwe uitdagingen. Zo ben ik een aantal jaren als Coördinator van de kolom Bestuursrecht nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de afdeling en het uitvoeren van audits. En ruim 5 jaar geleden, vanuit nieuwsgierigheid, de overstap gemaakt naar Burenrecht. Een erg leuk vakgebied waarbij je veel sociale interactie hebt met de klant. Het is bovendien voor mij de aanleiding geweest om de mediation studie op te pakken. Dus wie weet werk ik straks wel als Mediator binnen Achmea, want dat is net als de Advocaat een rol die we naar binnen halen in plaats van zoals nu gebeurd, uit te besteden.”

Stichting Achmea Rechtsbijstand is altijd in beweging en dat levert altijd kansen op. Nu zitten we bijvoorbeeld in een transitie naar één team over de vestigingen heen. Zeker binnen het Burenrecht is dat een voordeel. Via teams overleggen we al veel met collega’s in Leeuwarden, Apeldoorn en Tilburg, vragen elkaar advies maar wisselen ook steeds vaker dossiers uit. Handig ook omdat een Brabander soms een Brabander beter ‘verstaat’ dan een Fries.”